Stol på hjernen!
Jeg synes det er veldig artig å snakke om hjernen og hvordan den formes av hva vi gjør, og hvordan den former oss tilbake. Derfor tilbyr jeg kurs om dette til skoler og barnehager, firma og foreninger. I bildekarusellen under ligger det forslag til vinklinger og temaer som jeg kan snakke om. Dersom dere ønsker andre vinklinger eller tema som er mer aktuelle for nettopp dere så vil jeg gjerne ta det med i et foredrag!
- Jeg tilbyr foredrag om hjernen for skoler, barnehager, firma, virksomheter og foreninger. Hjernen er består av nerveceller, og i koblingene mellom disse ligger alt vi har lært, sett, hørt og tenkt. Disse forbindelsene gir grunnlaget for hvordan vi reagerer på ting som hender oss. Dette er "stammen" i foredraget mitt. Jeg forteller om hvordan hjernen formes av bruken og hvordan vi lærer nye ting. Noen ganger trenger vi å endre reaksjonsmønstre, uvaner eller ting vi har lært "feil". Noen ganger er det lett å forandre seg, andre ganger er det vanskelig. Men med rett motivasjon og forståelse kan vi skape endring!
- Av og til er det et mysterium hvorfor vi gjør som vi gjør. Hva motiverer oss til å velge det en ting over en annen? Hva gjør at noen bryter loven? Hvorfor blir det konflikter mellom elevene? Eller sjefen og de ansatte? Hva skjer med barna våre i tenårene, når hjernen forandrer seg i et voldsomt tempo? Og hvorfor velger noen å engasjere seg til felleskapets beste uten egennytte? Kort og godt, hvorfor gjør vi som vi gjør? Dette spørsmålet er på mange måter helt sentralt i alle våre relasjoner, alle valg vi gjør, og er et springende punkt også i terapi. Derfor syns jeg det er så spennende å snakke om og reflektere over! Hvis dere bestiller foredrag av meg vil dette være et sentralt tema.
- Lek utvikler hjernen. Gjennom fantasi og tankespinn lærer hjernen å bearbeide og prøve ut ideer før de settes ut i live. Dette foregår både når man leker alene og i samspill med andre. Barn trenger leken! Voksne trenger leken! Vi trenger leken!
- Vanskeforståelse og styrkefokus! Skoler og barnehager møter barn i alle situasjoner med ulike styrker og utfordringer. Mange av barna har med seg diagnoser, utredninger og vurderinger fra diverse instanser. Ofte er det fokus på utfordringene og vanskene. ADHD, autismespektervansker, tilknytningsforstyrrelse, traumer, dysleksi, atferdsforstyrrelser... Men hva betyr alle disse begrepene? Og hvordan kan vi legge til rette for god læring og å utnytte de styrkene barna har? Og har vi ikke alle sammen, når alt kommer til alt, vansker og styrker? Det er en del av det å være hele mennesker. I et foredrag om dette temaet blir fokuset å forstå vansker og utfordringer, men å fokusere på og bruke styrkene!
- Hjernen vår formes av bruken, men også av hvem vi møter og snakker med. Noen ganger forventer vi en viss oppførsel av oss selv, og vi tar på oss en rolle. Enten kan vi ha lærerrollen, foreldrerollen, rollen som barn, venninnerollen, konsertpublikumrollen eller mange andre roller. Dette regulerer hjernen vår gjennom spesielle nerveceller. Hjernen tilpasser oss til situasjonen vi er i!
- I filmen innsiden ut møter vi et persongalleri som representerer "stemmene i hodet" eller følelsene til en jente. Vi har alle "stemmer i hodet", litt sånn som i denne filmen. Hvis vi kan forstå enda med av hva som foregår inni hodene våre og inni hodene til de vi møter blir det lettere å tilpasse seg og fungere godt med oss selv og sammen med andre.
- Dybdelæring får mye fokus i skolen som en del av fagfornyelsen. Det dreier seg om å skape en grundig forståelse for temaene og å skape robust læring. En åpen gruve, som den på bildet, illustrerer dybdelæring på en fin måte, syns jeg. Den har stor dybde, men også en bredde som representerer kunnskapen i en sammenheng. I hjernen vil denne typen læring kjennetegnes av et solid nettverk med mange punkter som er knyttet sammen. Det gir solid kunnskap som elevene kan hente fram når de har bruk for det!
- Hjernen og hjertet, fornuften og følelsene... Er vi rasjonelle i valgene vi gjør? Hva påvirker oss og hvorfor spiller fornuften så liten rolle? Neida, fornuften er viktig den også, men i de automatiserte reaksjonene våre har ofte følelsene de første ordene. Fornuften kommer gjerne litt etterpå og kan som den litt "snusfornuftige" rette opp i det som kanskje ble feil.
- Hjernen vår har utviklet seg siden våre "forfedre" som var dinosaurer og enkle organismer. Men deler av hjernen fungerer likt hos oss og hos dinosaurene, og dette kan forklare at vi noen ganger reagerer som vi gjør. Med en forståelse av hvordan hjernen fungerer og har utviklet seg, kan vi lettere skape endring. Vi kan skape endring hos oss selv, og hos alle vi møter.
- Musikk og kunst påvirker også hjernen vår. Kunst formidler følelser på en måte som skaper solide spor i hjernen. Følelsene våre gjør at opplevelser og læring setter dypere spor. Derfor er mestring, glede, latter og lekenhet veier til å lære effektivt. Positive følelser gjør oss nysgjerrige og opplevelsen av mestring løfter læring og erfaringer til høyder vi ikke oppnår gjennom pugging og terping. Også kjennes det godt inni oss. Kunstglede, mestringsglede og læringsglede setter dype spor!